Doe jij het wel goed?!

Krijg jij als je met je paard bezig bent ook wel eens de opmerking naar je hoofd: “Dat moet je niet zo doen hoor, dat hoort zus of zo.” Vraag jij je dan meteen af of je het allemaal wel goed doet? Ik denk dat iedere (sensitieve) ruiter wel eens last heeft van het: ‘Doe ik het wel goed’ syndroom.

Als ruiter wil je graag het beste voor je paard. Helaas weet (vooral in paardenland) een ander het altijd beter. Wil je lekker een stuk gaan rijden in het bos, zegt een stalgenoot: “Ga je bitloos naar buiten?! Levensgevaarlijk hoor, zo hou je je paard niet onder controle!”

Of je wilt van de hoefijzers af en krijgt meteen te horen dat een paard niet zonder ijzers kan. Zet je je paard in de winter zonder deken buiten dan ben je al snel onverantwoord bezig. Enzovoort.

Doe ik het wel goed met mijn paard

Toen ik begon met mijn paard Lente in te rijden kreeg ik ook heel veel opmerkingen naar mijn hoofd geslingerd, zoals: ‘Bitloos inrijden kan niet’, ‘Boomloos rijden is slecht voor de rug van je paard’, ‘Natural horsemanship is zweverig’, ‘Je moet strenger zijn voor Lente’ en ga zo maar door.

Om eerlijk te zijn, werd ik er behoorlijk onzeker van! Hadden ze gelijk? Was ik wel goed bezig? Ik begon aan mijn aanpak te twijfelen…

Gelukkig gaf Lente mij meteen feedback als ik mijn eigen gevoel niet volgde. Dat strafte ze dan meteen af.

Zo ben ik er een keer vanaf gegooid toen ik haar met harde hand wilde laten gehoorzamen (ik had me wijs laten maken dat ik haar aan moest pakken…), ze kreeg koliek toen ik haar had laten scheren (dat was dus de eerste en meteen de laatste keer dat ik haar heb geschoren. Ze heeft ook nooit meer koliek gehad) en zo kan ik nog tig voorbeelden geven.

Het voelde van te voren al niet goed en toch deed ik het. Omdat anderen zeiden dat het zo hoorde. Ik had mezelf en Lente in de steek gelaten.

Niet luisteren en handelen naar mijn gevoel en naar wat Lente mij vertelde, werkte voor mij dus niet! Er is er maar één die echt weet wat goed is voor je paard en dat is je paard! Als je ziet en voelt dat je paard gelukkig en gezond is en jij voelt je er goed bij, dan moet je die koers blijven volgen.

Laat je niks aanpraten door anderen. Je paard laat je zien wat klopt! Spreek met jezelf en je paard af dat wat er ook gebeurt: laat jezelf en je paard niet meer in de steek. Volg je hart, want dat klopt.

Hoe laat jouw paard je merken als je last krijgt van het ‘Ik doe het niet goed’ syndroom? Laat het hieronder weten!

Ben jij een sensitieve ruiter en wil jij minder stress en meer geluk voor jezelf en je paard? Download dan hier het gratis eBook en ontdek met welke mindset jullie meer balans een diepgaander contact zullen krijgen!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>