Tips voor ruiters

Featured

Op deze pagina vind je allerlei tips voor de ruiter, want een beter paard begint bij jezelf!

Je vindt onder andere tips over het ontwikkelen van je gevoel, van je mindset en mentale vaardigheden en je vindt ook tips over interessante eBooks/ boeken, voeding, inspiratie, informatie over rechtrichten, trainingstips en nog veel meer. Je kunt ook de zoekfunctie rechtsboven in de hoek gebruiken als je naar een specifiek onderwerp op zoek bent.

Regelmatig verschijnen er nieuwe tips op de website en ik hoop dat je er veel aan hebt! Ik zou het heel erg leuk vinden en waarderen als je reacties en eigen tips achter laat, want samen weten we meer! En als je meer wilt weten over een bepaald onderwerp laat het me dan weten dan schrijf ik er een blog over!

Waarom samenvatten van je les belangrijk is

Als je een samenvatting maakt van je les blijft je les véél beter hangen en leer je veel meer dan wanneer je dat niet doet. Daardoor zullen jij en je paard sneller ontwikkelen en groeien.

Waarom zou je een samenvatting maken?

 • Door de belangrijkste punten van de les te formuleren in je eigen woorden, dwing je jezelf om de lesstof opnieuw te verwerken en te  begrijpen. Het wordt daardoor beter in je geheugen verankerd.
 • De samenvatting is een uitstekend hulpmiddel om die kennis later terug te halen uit je geheugen. Bijvoorbeeld voordat je weer gaat trainen of voor de volgende les.
 • Je ontdekt in hoeverre je de lesstof actief beheerst en in staat bent het zelf onder woorden te brengen. Zo weet je of je de theorie begrijpt.
 • Je brengt structuur aan in je hoofd.
 • Je maakt onderscheid tussen hoofd- en bijzaken en zo kun je de hoofdzaken beter leren en onthouden.
 • Je gaat de theorie en concepten die in de les worden behandeld beter begrijpen.

En hoewel je waarschijnlijk sneller typt dan schrijft kun je je samenvatting het best op papier schrijven. Ik schrijf zelf altijd in een blocknote of notebook, zodat ik al mijn aantekeningen en samenvattingen handig kan bewaren. Bovendien steek je schrijvend veel meer op, dat is wetenschappelijk bewezen!

Volgens de onderzoekers komt dit waarschijnlijk doordat typers sneller zijn, en daardoor minder tijd besteden aan het verwerken van de informatie. Typend besteed je minder aandacht aan het opnieuw boven halen van de les. Wanneer je met pen schrijft, gaat het veel langzamer, waardoor je gedwongen wordt om beter terug te denken aan de les. Het blijkt dat wanneer je hersenen meer hun best moeten doen om iets te verwerken, je het beter onthoudt!

Dus: koop een leuk notitieboekje (bij de Hema verkopen ze leuke) en schrijf vanaf nu iedere keer na je les een samenvatting. Ik beloof je dat jij en je paard hierdoor sneller zullen groeien!

Ingebritt is een leerling van me en zij heeft een FANTASTISCHE manier van haar les samenvatten. Eentje die denk ik nog beter werkt dan alleen schrijven: ze maakt er een tekening van! Hoe leuk en leerzaam is dat?! Ik vind het zo gaaf dat ik ‘m graag met je deel.

Ingebritt maakt ook geweldig leuke cartoons van dieren. Leuk om een keer van je eigen paard te laten maken! Kijk snel op ingebritt.nl/cartoon-van-je-huisdier/

samenvatting van de les

samenvatting van de les

Maak jij al samenvattingen van je les? Zo ja, wat brengt het je? Merk je dat het bijdraagt aan je groei? En hoe merk je dat? Ben benieuwd!

Veel plezier met samenvatten!

Dikke zoen met geluk

Ontmoeting met Eddy de Wolff van Westerrode

Afgelopen weekend was ik met een leerling van me (Marleen) en haar fries Aafke naar een lesdag van Eddy de Wolff van Westerrode, internationaal jurylid. Hij zit deze zomer in de jury bij de Olympische spelen. Het was heel tof om hem eens in levende lijve te ontmoeten. Wat een leuke, charismatische en benaderbare man met zóveel kennis!

Marleen mocht eerst losrijden, daarna een proef rijden en vervolgens kreeg ze les van Eddy.

Het was leuk, want hij maakte meteen contact en vroeg zich af waarom Marleen Aafke zonder bit reed. Marleen rijdt sinds een tijdje wedstrijden en rijdt het ene winstpunt na het andere, meestal bitloos! Niet omdat we tegen het bit zijn, maar omdat Aafke er beter op reageert. Ik legde het uit aan Eddy en we hadden een gesprek over bitten, bit loos en over dat het vooral gaat over HOE je iets gebruikt.

In de tussentijd reed Marleen Aafke los en zag ik Eddy al verrast kijken.

Eddy snapte namelijk niet hoe je een paard zonder bit aan het bit/ aan de teugel kunt rijden, maar Marleen liet zien hoe makkelijk en mooi ze Aafke tijdens het los rijden van voltes, lijnen schouderbinnenwaarts naar travers reed, ook in draf. Allemaal nageeflijk en met een mooie halslengte. Haha super tof!

Toen mocht Marleen een proef rijden en Eddy jureerde die en na de proef gaf hij haar les met betrekking tot de proef die ze had gereden. Het was super leerzaam om met Eddy in het jury hokje te zitten en zijn tips en trucs te horen en daarna zijn les te volgen!

Hij was blij verrast met Marleen en Aafke en we hebben mooie input om mee verder te gaan. En als de proef officieel was geweest dan hadden ze een winstpunt gereden (183 punten), ook leuk!! Ik ben super trots op Marleen en Aafke! Ze hebben samen al zoveel bereikt!

Heb jij mensen in de paardenwereld die je graag zou ontmoeten? Zo ja, wie? Ik ben benieuwd!

Liefs Roos

Ps. deze foto is van Marleen en Aafke afgelopen zomer

11898590_10206282395672532_2451073613968751175_n

Een brief voor je paard

Van een deelnemer uit mijn Mindset Shift Programma voor Ruiters kreeg ik een prachtige mail, die ik heel graag met je wil delen!

Ik ben benieuwd wat je ervan vindt en of je zelf ook zo met je paard communiceert. Misschien heb jij zelfs ook wel eens een brief voor je paard geschreven? Zoals zal blijken uit deze mail kan dat heel veel goeds brengen! Dus das de tip van vandaag: schrijf je paard eens een brief waarin je je volledig uit.

Hier komt de mail van Monique:

“Vandaag neem ik even de tijd om je te schrijven hoe ik ervoor sta met de cursus. Ik ben inmiddels bij les 3 en ik beleef enorm veel plezier aan het vullen van mijn inspiratieschatkist. Wat een briljant idee. Ik deel sommige dingen ook met een vriendin van mij die drie paarden heeft. Aan les 4 ben ik nog niet begonnen.

Mijn paard Epona is een 9-jarige draver en hij staat in een pension. Ik zie hem gemiddeld vier keer per week en we zijn vooral recreatief bezig. Epona is nu 11 maanden onder mijn hoede en ik heb hem geadopteerd met een breuk aan het griffelbeentje en een trauma. Hij is mijn eerste paard en ik vier vandaag mijn 42e verjaardag. Voor Epona had ik dertig jaar niet op een paard gezeten. Vraag me niet waarom ik uitgerekend voor een paard ben gevallen dat hypernerveus wás (is hoef ik niet meer te schrijven, dankzij jouw cursus!!!) en dat hij vanuit de vorige eigenaar eerst naar de paardenkliniek moest voor de operatie aan zijn been en toen naar mij in het pension kwam. Wij hebben inmiddels een mooie weg afgelegd.

Ik ben aan jouw cursus begonnen toen Epona en ik het niet gemakkelijk hadden met elkaar. Tot april maakten we samen met mijn man en zijn paard lekkere buitenritten, daarna begon hij voor mij vreemd gedrag te vertonen: hoofdschudden, weigeren en steigeren en bij het minste of geringste ritseltje werd hij nerveus. Ik snapte er niks van. Ik werd onzeker over mijn rijkwaliteiten en over mijn omgang met Epona. De uitspraken van mensen op de stal hielpen ook niet echt: ‘je moet meer de baas over hem zijn, hem strenger aanpakken en als hij niet luistert: daar heb je bitten voor’.

Ik kon daar niks mee. Ik voelde namelijk iets heel anders; Epona wilde mij iets vertellen, maar ik wist alleen niet wat. Ondertussen raakte het vertrouwen tussen mij en mijn paard steeds verder zoek. Totdat ik besloot de tandarts te bellen. Die heeft Epona behandeld en dat gaf verlichting. Verder heeft hij oud littekenweefsel in zijn mondhoeken, wat meer dravers schijnen te hebben die op de baan hebben gelopen omdat er zo hard aan de teugels wordt getrokken. Op dat moment wist ik: ik ga Epona ooit bitloos rijden (een van mijn doelen in je cursus) Om het hele verhaal rondom Epona rond te maken, heb ik ook een osteopaat laten komen die hem inmiddels 2 x heeft behandeld. Verder heb ik voor hem een Bachbloesemmix gemaakt. Dat was alles wat ik voor hem kon doen, dacht ik. Totdat ik besefte: ik moet ook aan de bak. Dat moet ik nog voor hem doen. En voor mezelf.

Doordat ik onzeker was geworden, vertrouwde Epona me niet meer 100 %. Zonder haperen mee uit de wei lopen, was er bijvoorbeeld niet meer bij. Werk aan de winkel dus voor mij. Dankzij jouw cursus leer ik dat zelfvertrouwen, of het gebrek daaraan, alles te maken heeft met de gedachten die je formuleert. Ik heb nogal wat gremlingedachten in de cursusmap staan haha! Het lukt me aardig ze om te buigen naar bekrachtigende gedachten. Ik zeg bijvoorbeeld tegen niemand meer dat mijn paard een trauma heeft. Ik zeg nu: ‘mijn paard heeft mij verteld wat hij nodig heeft om zich goed te voelen. Daar ben ik hem dankbaar voor’. En ook nu ik het opschrijf, VOEL ik het ook echt.

Ik heb een prachtig notitieboekje voor mijn parels. ‘Cursus Roos’ staat er vaak in. Het ombuigen van negatieve gedachten in bekrachtigende gedachten helpt mij super goed in mijn dagelijkse leven. Verder heb ik ontdekt dat ik niet zo duidelijk communiceer. Sommige dingen lukten niet met mijn paard en dan dacht ik: hij snapt het niet. Maar ik was niet duidelijk genoeg. Ik let nu veel beter op wat ik zeg, hoe ik het zeg en wat ik uitstraal. Ik test dat fijn uit op ons personeel, en het werkt! Ik vind het nog niet altijd even makkelijk en dat voel ik dan aan kriebels in m’n maagstreek. Dan probeer ik te denken aan de gedachten die ik had die die kriebels veroorzaken. Het is een dagtaak, dat nadenken over je gedachten.

Enfin, om mijn verhaal af te sluiten, wil ik je zeggen dat ik afgelopen maandag de eerste test met het bitloze hoofdstel heb gedaan. Het ging super! Gister een klein rondje door het bos gereden en hij is veel lichter in de hand en veel geconcentreerder. Het lijkt alsof het bit hem altijd heeft gestoord en dat hij nu voor het eerst zonder irritaties of pijn loopt. Hij maakt z’n passen beter af en hij is gewoon veel rustiger. Wat een paard. Ik voel me diep met hem verbonden en ik ben hem dankbaar voor de lessen die hij me leert.

Tot slot heb ik Epona een brief geschreven om deze periode af te sluiten en een nieuwe periode in te luiden.

Ik wil die brief graag met je delen:

Lieve Epona,

Ik weet niet zo goed waar ik moet beginnen. Ik heb het gevoel dat ik steeds dichter bij het Epona en Moniqueprobleem kom. Of jouw trauma zoals je wilt. Ik vind het heel erg voor jou dat je je hele leven in angst hebt moeten leven. En pijn hebt. Dat moet een onmenselijke uitputtingsslag zijn voor jouw fysiek en je geest. Ik vind je prachtig en ik vind het een waanzinnige sensatie als ik zo hoog op jouw grote rug zit.

Ik ben bang als je hard loopt dat ik je niet terug kan nemen. Ik ben trots op jou dat je alles doorstaat en als je steeds een paar minuutjes langer stil kunt staan om op mijn man en zijn paard te wachten. Ik ben mega verdrietig als ik niet weet wat ik moet doen om het leven voor jou fijn te maken. Ik ben ongeduldig als het om mijn eigen ontwikkeling gaat: ik wil het beste voor ons samen. Ik ben gelukkig als je van ver naar me toekomt in de wei. Of als je me naast je hoofd laat zitten als je in het gras ligt. Ik ben ontroerd als je bij me blijft staan als ik je terug breng naar de wei. Ik ben boos op alle mensen die vinden dat je niet naar me luistert, me wil domineren. Ik weet dat dat niet waar is; als je te ver gaat, kan ik je makkelijk met een kleine correctie terug op je plaats zetten. Ik ben dankbaar dat je in mijn leven bent gekomen, ook al heb ik me op een gegeven moment afgevraagd of wij wel een goed stel zijn. Ik ben je dankbaar voor de inzichten die je me in mezelf geeft en me laat zien wat ik moet doen om jouw respect te krijgen om een goede en betrouwbare leider voor jou te zijn. Met die inzichten kan ik in mijn eigen leven ook verder, denk aan klanten, personeel, familie en vrienden. 

Dank je wel dat ik tegen je mag zeggen dat ik soms onzeker ben. En niet hoef te doen alsof ik het wel weet. En dat ik dan nog een knuffel op de koop toe krijg ook. Het is zoals de osteopaat zegt: je hebt een heel groot hart. Ik voel dat onder die trillende benen en die nerveuze blik een prachtig en lief paard schuilt. Ik zoek alleen naar de juiste knopjes om op te drukken. En ik ben heel veel dank verschuldigd aan alle mensen die ons helpen.

Ik heb het gevoel dat we een nieuw begin hebben gemaakt, ook al is de weg misschien nog lang. Ik hou van je en ik mis je op de dagen dat ik niet bij je kan zijn.

Liefs Monique

Bedankt dat je mijn verhaal hebt gelezen Roos. Ik ga lekker verder met je cursus, ik krijg er altijd goeie zin van!

Warme groet van Monique en Epona.”

Mooi he!? Ik kreeg er helemaal kippenvel van!

Als je nieuwsgierig bent geworden naar mijn cursus die Monique volgt, kijk dan snel hier voor meer informatie over het Mindset Shift Programma voor Ruiters

Moeders met paarden

Als je moeder bent herken je dit vast: iedereen weet hoe jij het beste je kind kunt opvoeden. Ze weten het vaak beter dan jijzelf! Althans, zo doen ze het voorkomen en dan kun je wel eens aan jezelf gaan twijfelen…

Ik ben sinds 13 september 2014 moeder (mooiste wat er is!) van Adia en er ging een wereld voor me open. Ik dacht dat in paardenland de beste stuurlui aan wal staan, maar in moederland is het net zo!

Het is in mijn optiek heel belangrijk om trouw te blijven aan je eigen normen, waarden en prioriteiten. In zowel de omgang met je kind, als de omgang met je paard én met jezelf!

Ik schreef al eerder een blog over het ‘Doe ik het wel goed’ syndroom’ en wil er graag nog even op voortborduren, omdat ik het zo’n essentieel onderwerp vind.

Paarden (en kinderen denk ik ook) zijn er enorm bij gebaat als je je authentieke, unieke zelf bent. Dan ben je gelukkiger, duidelijker, veiliger en betrouwbaarder en ik denk ook dat je daarmee het goede voorbeeld geeft aan zowel je paard als je kind(eren).

Ik kijk altijd goed naar mijn dochter en mijn paard en zolang zij en ik happy zijn, is dat voor mij een teken dat mijn aanpak klopt en dat ik op de goede koers zit.

Mijn dochter Adia wordt blij van borstvoeding, veel gedragen worden en samen slapen, dus zo doen we dat thuis. Daar word ik soms raar door aangekeken en op aangesproken, maar ik kijk gewoon naar mijn blije dochter en zie dat dit voor haar (en voor mij) goed werkt dus ik doe het zo.prioriteitenlijst moeders met paarden

Mijn paard Lente wordt blij van 24/7 buiten staan met soortgenoten, veel ruwvoer en rechtrichten (zowel in de bak, als met een buitenrit).  Ik rij vaak bitloos en rij boomloos en ijzerloos en ze is dekenloos en dit werkt voor haar prima. Hiermee wil ik dus niet zeggen dat dit de beste manier is! Dit is voor haar en voor mij op dit moment de beste manier.

Ieder paard, ieder kind en iedere moeder is anders. En ieder moment is anders! Kijk naar je paard, kind en jezelf, doe wat goed voelt en volg je hart. Dan kan het (volgens mij) niet mis gaan en heb je happy kids en happy horses én een happy you!

Schrijf voor jezelf eens op wat jouw normen, waarden en prioriteiten zijn in de omgang met je paard en kinderen. Het helpt je om je focus scherp te krijgen en duidelijke keuzes te maken.

Download je prioriteitenlijst hier, print ‘m uit, vul ‘m in en hang ‘m in bijvoorbeeld je stalkast en koelkast.

Mijn prioriteit ligt altijd bij het ontwikkelen en behouden van balans en contact en het voorkomen/ beperken van stress bij mezelf, Adia en Lente. Ik probeer mezelf bij alles wat ik doe af te vragen of het tot meer balans en contact leidt en stress voorkomt/beperkt. Zo ja, dan doe ik het. Zo nee, dan niet. Lukt me niet altijd hoor haha, maar ik probeer het wel.

Ik zou het leuk vinden als je je lijst met me deelt!

Ben jij een hoogsensitieve moeder en wil je graag om leren gaan met je hooggevoeligheid? Zodat jij, je kind(eren) en je paard voluit kunnen leven? Doe dan mee aan mijn gratis mini cursus.

Doe jij het wel goed?!

Krijg jij als je met je paard bezig bent ook wel eens de opmerking naar je hoofd: “Dat moet je niet zo doen hoor, dat hoort zus of zo.” Vraag jij je dan meteen af of je het allemaal wel goed doet? Ik denk dat iedere (sensitieve) ruiter wel eens last heeft van het: ‘Doe ik het wel goed’ syndroom.

Als ruiter wil je graag het beste voor je paard. Helaas weet (vooral in paardenland) een ander het altijd beter. Wil je lekker een stuk gaan rijden in het bos, zegt een stalgenoot: “Ga je bitloos naar buiten?! Levensgevaarlijk hoor, zo hou je je paard niet onder controle!”

Of je wilt van de hoefijzers af en krijgt meteen te horen dat een paard niet zonder ijzers kan. Zet je je paard in de winter zonder deken buiten dan ben je al snel onverantwoord bezig. Enzovoort.

Doe ik het wel goed met mijn paard

Toen ik begon met mijn paard Lente in te rijden kreeg ik ook heel veel opmerkingen naar mijn hoofd geslingerd, zoals: ‘Bitloos inrijden kan niet’, ‘Boomloos rijden is slecht voor de rug van je paard’, ‘Natural horsemanship is zweverig’, ‘Je moet strenger zijn voor Lente’ en ga zo maar door.

Om eerlijk te zijn, werd ik er behoorlijk onzeker van! Hadden ze gelijk? Was ik wel goed bezig? Ik begon aan mijn aanpak te twijfelen…

Gelukkig gaf Lente mij meteen feedback als ik mijn eigen gevoel niet volgde. Dat strafte ze dan meteen af.

Zo ben ik er een keer vanaf gegooid toen ik haar met harde hand wilde laten gehoorzamen (ik had me wijs laten maken dat ik haar aan moest pakken…), ze kreeg koliek toen ik haar had laten scheren (dat was dus de eerste en meteen de laatste keer dat ik haar heb geschoren. Ze heeft ook nooit meer koliek gehad) en zo kan ik nog tig voorbeelden geven.

Het voelde van te voren al niet goed en toch deed ik het. Omdat anderen zeiden dat het zo hoorde. Ik had mezelf en Lente in de steek gelaten.

Niet luisteren en handelen naar mijn gevoel en naar wat Lente mij vertelde, werkte voor mij dus niet! Er is er maar één die echt weet wat goed is voor je paard en dat is je paard! Als je ziet en voelt dat je paard gelukkig en gezond is en jij voelt je er goed bij, dan moet je die koers blijven volgen.

Laat je niks aanpraten door anderen. Je paard laat je zien wat klopt! Spreek met jezelf en je paard af dat wat er ook gebeurt: laat jezelf en je paard niet meer in de steek. Volg je hart, want dat klopt.

Hoe laat jouw paard je merken als je last krijgt van het ‘Ik doe het niet goed’ syndroom? Laat het hieronder weten!

Ben jij een sensitieve ruiter en wil jij minder stress en meer geluk voor jezelf en je paard? Download dan hier het gratis eBook en ontdek met welke mindset jullie meer balans een diepgaander contact zullen krijgen!

 

Dit is echt shocking….

Jeetje, ik hoorde een verhaal waar ik erg van schrik en heel verdrietig van word…

Zoals je misschien al weet, is de gemiddelde leeftijd van een (sport)paard in Nederland 8 jaar. Erg schrikbarend en treurig… 8 jaar! 

Dit komt vrijwel altijd door verkeerde training waardoor paarden al op jonge leeftijd ‘kapot’ gereden zijn en mensen hun paard laten inslapen of slachten.

Nu hoor ik het verhaal over twee mensen die hun 3-jarige paard op de foto hebben laten zetten en de mededeling kregen van de dierenarts dat het paard kissing spines had. Ze lieten het paard meteen inslapen…. Hoe hou je je paard gezond?

Dat doet me dan zoveel pijn! Zo’n jong paard en nu al uit het leven gehaald…. 

Ik hoop echt dat de methode van Marijke de Jong meer en meer gebruikt gaat worden, zodat paarden niet meer de dupe worden van onwetendheid en slechte training.

Wil je ook aan de slag met rechtrichten om je paard een lang gelukkig en gezond leven te geven en samen gelukkig oud te worden?

Maak een goede start met rechtrichten! Door middel van deze methode leer je je paard zowel fysiek, mentaal, emotioneel als spiritueel in balans te brengen en te houden.

Hier lees je een voorbeeld van hoe het ook kan! Geweldig!

Laten we met z’n allen ervoor zorgen dat de gemiddelde leeftijd van paarden in Nederland minstens 18 wordt in plaats van 8!

Hoe oud is jouw paard en wat doe jij om je paard gelukkig en gezond te houden? Laat het me hieronder weten.

Hoe voorkom en reduceer je luchtzuigen?

Bij luchtzuigen zet een paard zijn tanden op een stevige rand, denk aan een voerbak of staldeur, en zuigt dan lucht op. Luchtzuigen valt onder de stalondeugden, zoals weven en kribbebijten. Maar waarom gaan sommige paarden luchtzuigen en bijvoorbeeld niet waven of kribbebijten? Wat brengt het luchtzuigen ze? In dit artikel ontdek je het en nog veel meer!

Een stalondeugd is ondeugdelijk gedrag dat op stal ontstaat. Als een paard dus niet op een natuurlijke manier wordt gehouden bestaat de kans dat het paard een stalondeugd ontwikkelt. Het ene paard is er gevoeliger voor dan het andere paard.

Bij wilde paarden komen stalondeugden niet voor. Wilde paarden staan immers niet op stal en zijn in een kudde zo’n 14-16 uur per dag bezig met grazen. Ze hebben dus veel sociaal contact, kunnen veel lopen en eten vrijwel de hele dag ruwvoer.

De grootste oorzaak van stalondeugden is stress. Een paard kan stress krijgen door:

 • te weinig sociaal contact
 • te weinig beweging
 • tekort aan ruwvoer
 • verkeerde training

Als een paard last krijgt van chronische stress heeft dit ernstige gevolgen voor zijn gezondheid en welzijn. Het schaadt niet alleen zijn fysieke, maar ook zijn mentale, emotionele en spirituele toestand. Net als bij mensen die te lang onder grote stress staan willen we dit bij paarden absoluut voorkomen!

Bij een stalondeugd probeert het paard het stresshormoon te onderdrukken door zelf endorfines aan te maken. Dat lukt door herhalende, doelloze bewegingen te maken, zoals luchtzuigen, waven en kribbebijten.

Luchtzuigen ontstaat dus eigenlijk altijd door stress! Stress leidt bij sommige paarden tot brandend maagzuur. Door lucht te zuigen probeert het paard van het brandend maagzuur af te komen, een soort rennie dus! Paarden die luchtzuigen hebben vaak last van maagproblemen, waaronder ook maagzweren.

Paarden blij in de wei

Wat kun je doen om luchtzuigen (en andere stalondeugden) te voorkomen?

Langdurige stress voorkomen en vermijden! Een paard heeft (net als de mens) altijd wel eens last van stress, maar langdurige stress leidt tot chronische stress en dat is echt heel erg slecht voor de gezondheid en het welzijn van je paard. Zorg dus voor:

 • Veel prettig sociaal contact, zowel met mensen en vooral met andere paarden
 • Voldoende beweging en rust, denk aan 24/7 buiten met beschutting
 • Voldoende ruwvoer, zodat je paard zo’n 15 uur per dag kan eten. Stem het ruwvoer altijd af op de behoefte van je paard!
 • Goede training. Mijn trainingsdoel is altijd dat ik meer contact en meer balans met mijn paard wil creëren.

Maar wat nou als je paard al luchtzuigt? Hoe kun je het luchtzuigen reduceren?

Ik zou zorgen voor zo min mogelijk stress en zo veel mogelijk prettig sociaal contact, beweging en ruwvoer en een goede training. Ook blijkt het voeren van lucerne goed te werken! Lucerne helpt tegen brandend maagzuur. Een lesklant van me heeft hier erg goede ervaring mee.

Een paard dat luchtzuigt is eigenlijk verslaafd geraakt aan het luchtzuigen om zijn maagzuur te onderdrukken. Het is een hardnekkig patroon dus het is lastig om er helemaal vanaf te komen, maar je kunt het wel enorm reduceren door je paard zo natuurlijk en zo stressloos mogelijk te houden.

Laat je weten of je wat aan dit artikel hebt gehad? Of wellicht heb je nog andere tips of informatie over luchtzuigen? Deel het hieronder, want samen weten we meer!

Wil jij minder stress en meer geluk voor jezelf en je paard? Download dan hier het gratis eBook en ontdek met welke mindset jullie meer balans een diepgaander contact zullen krijgen!

Tinkers lompe paarden?!

Dat is een belemmerende overtuiging! Ik ben zo trots op Annika en haar top tinker Star! Hij doet zijn naam eer aan! Ze zijn van ver gekomen.Tinker rechtrichten

Toen Annika Star net had was Star meer een tanker dan een tinker. Hij was enorm op de voorhand en kon nog geen volte draaien.

Dankzij het rechtrichten en de goede mindset van Annika is Star veranderd in een soepel en buigzaam paard die moeiteloos alle oefeningen aan de hand laat zien.

Van schouderbinnenwaarts tot pirouette: Star vindt het nu een makkie!

Heel goed gedaan Annika, ga zo door!!!

Rechtrichten met de juiste mindset houdt je (oude) paard gezond!

Hier word ik zo blij van!

Dit is Helena met haar 26-jarige merrie Harmke. Harmke en Helena bewijzen het belang en grote voordeel van rechtrichten met de juiste mindset en focus!

Op haar oude dag loopt Harmke nog steeds geweldig! En dat ondanks haar hoge leeftijd, hoefkatrol, insuline resistentie, een gescheurde pees, laminitis en spierbevangenheid van een paar jaar terug en allerlei andere tegenslagen!

Ik ben blij dat ik jullie mag begeleiden Helena! Jullie bewijzen het gezegde: “What you believe you can achieve!” Ga zo door! Super trots op jullie!

Rechtrichten oud paard

 

Dit maakt een wereld van verschil

De tip die ik je nu ga geven voor de training met je paard kan een wereld van verschil maken! Als je dit goed in de vingers krijgt, kun je paard gaan rechtrichten met behulp van je gedachten!

De belangrijkste hulpen die je als ruiter heb, zijn je mindset en je focus. Paarden zijn meesters in het lezen van jouw lichaamstaal. Ze zien meteen hoe jij in je vel zit en of je authentiek bent of niet. Wist jij dat je lichaamstaal ontstaat vanuit je emoties en dat je emoties ontstaan vanuit je gedachten? Dus wat jij voelt ontstaat uit waar jij aan denkt en waar jij aan denkt vertaalt zich in je lichaam en lichaamstaal. En dat is wat je paard leest!

Je paard verlangt duidelijkheid en authenticiteit van je. Als jij onzeker, boos, gefrustreerd,bang enzovoort bent, komt dit door de gedachten die je denkt. Je paard pikt dit meteen op en reageert hierop. Zodra jij je gedachten onder controle krijgt, krijg je je emoties onder controle en daarmee je lichaamstaal, en word je een betrouwbare, authentieke leider voor je paard. Je kunt zo je paard rijden en leiden door middel van je gedachten.

De (mis)communicatie met je paard begint en eindigt dus met het hebben van de juiste mindset! Zodra jij je gedachten, emoties en focus onder controle hebt, kunnen jij en je paard werkelijk alles bereiken wat je maar wilt! What you believe you can achieve! 

Maar laten we eerlijk zijn: hoeveel ruiters hebben deze controle over hun gedachten? Hoeveel ruiters hebben een goede focus en een juiste mindset? Veel ruiters denken dat ze het hebben, maar hun paard laat het tegendeel zien. ;-)

In plaats van plezier te hebben met ons paard ervaren we vaak angst, verdriet, boosheid, verveling, frustratie. Ons paard reageert daarom niet zoals we graag zouden willen en er ontstaat vaak miscommunicatie en soms zelfs strijd!

Dat hoeft niet langer! Als jij werkelijk wilt bereiken wat voor jou het meest belangrijk is dan zul je je aanpak moeten veranderen. ALLE positieve veranderingen met je paard beginnen bij het hebben van de juiste gedachten en overtuigingen: oftewel met een succesvolle mindset! 

Een beter paard begint bij jezelf. Verbeter je mindset, verbeter je paard.

HIER lees je meer over hoe je je mindset kunt verbeteren.

Inspirerende quote voor ruiters