Waarom samenvatten van je les belangrijk is

Als je een samenvatting maakt van je les blijft je les véél beter hangen en leer je veel meer dan wanneer je dat niet doet. Daardoor zullen jij en je paard sneller ontwikkelen en groeien.

Waarom zou je een samenvatting maken?

  • Door de belangrijkste punten van de les te formuleren in je eigen woorden, dwing je jezelf om de lesstof opnieuw te verwerken en te  begrijpen. Het wordt daardoor beter in je geheugen verankerd.
  • De samenvatting is een uitstekend hulpmiddel om die kennis later terug te halen uit je geheugen. Bijvoorbeeld voordat je weer gaat trainen of voor de volgende les.
  • Je ontdekt in hoeverre je de lesstof actief beheerst en in staat bent het zelf onder woorden te brengen. Zo weet je of je de theorie begrijpt.
  • Je brengt structuur aan in je hoofd.
  • Je maakt onderscheid tussen hoofd- en bijzaken en zo kun je de hoofdzaken beter leren en onthouden.
  • Je gaat de theorie en concepten die in de les worden behandeld beter begrijpen.

En hoewel je waarschijnlijk sneller typt dan schrijft kun je je samenvatting het best op papier schrijven. Ik schrijf zelf altijd in een blocknote of notebook, zodat ik al mijn aantekeningen en samenvattingen handig kan bewaren. Bovendien steek je schrijvend veel meer op, dat is wetenschappelijk bewezen!

Volgens de onderzoekers komt dit waarschijnlijk doordat typers sneller zijn, en daardoor minder tijd besteden aan het verwerken van de informatie. Typend besteed je minder aandacht aan het opnieuw boven halen van de les. Wanneer je met pen schrijft, gaat het veel langzamer, waardoor je gedwongen wordt om beter terug te denken aan de les. Het blijkt dat wanneer je hersenen meer hun best moeten doen om iets te verwerken, je het beter onthoudt!

Dus: koop een leuk notitieboekje (bij de Hema verkopen ze leuke) en schrijf vanaf nu iedere keer na je les een samenvatting. Ik beloof je dat jij en je paard hierdoor sneller zullen groeien!

Ingebritt is een leerling van me en zij heeft een FANTASTISCHE manier van haar les samenvatten. Eentje die denk ik nog beter werkt dan alleen schrijven: ze maakt er een tekening van! Hoe leuk en leerzaam is dat?! Ik vind het zo gaaf dat ik ‘m graag met je deel.

Ingebritt maakt ook geweldig leuke cartoons van dieren. Leuk om een keer van je eigen paard te laten maken! Kijk snel op ingebritt.nl/cartoon-van-je-huisdier/

samenvatting van de les

samenvatting van de les

Maak jij al samenvattingen van je les? Zo ja, wat brengt het je? Merk je dat het bijdraagt aan je groei? En hoe merk je dat? Ben benieuwd!

Veel plezier met samenvatten!

Dikke zoen met geluk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>